Fri frakt / Nöjda kunder / Personlig service

Vanadis

  • 549 kr

I lager.

HM fregatt Vanadis 

Den 5 december 1883 seglade den svenska fregatten Vanadis ut från Karlskrona på en världsomsegling. Expeditionen, beställd av Sverige och Norge, hade flera syften – den var både militär, diplomatisk och vetenskaplig. Ombord fanns över 300 officerare och sjömän, ledda av kapten Otto Lagerberg. Bland resenärerna fanns även prins Oscar, meteorologen Gottfrid Fineman och läkaren Karl Rudberg. En av de mest framstående deltagarna var arkeologen och etnografen Hjalmar Stolpe, som samlade föremål från hela världen för ett framtida svenskt etnografiskt museum.

Första stoppet i Europa var Lissabon, där Stolpe gjorde sina första fynd. I februari 1884 ankrade Vanadis utanför Rio de Janeiro, men gula febern tvingade större delen av besättningen att stanna kvar ombord. Vid Eldslandet i Sydamerika lyckades Stolpe samla in föremål från missionärer, och i Peru genomförde han arkeologiska utgrävningar i Ancón, där han bland annat fann mumier och textilier.

När fartyget nådde Stilla havet i maj började en ny fas av expeditionen. De besökte Marquesasöarna och Tahiti, där de studerade de lokala kulturerna. På Hawaii mötte prins Oscar kung Kalakaua och fick chansen att besöka den berömda vulkanen Kilauea. Färden fortsatte till Jaluit på Marshallöarna, där Stolpe utökade sin samling.

I augusti kom Vanadis till Japan, där de fick en kort audiens hos kejsaren Meiji. Men det var en farlig vistelse – en kraftig tyfon svepte in över landet och satte både fartyget och besättningen på prov. Trots stormen fortsatte resan, och i november anlände de till Filippinerna, där mottagandet var överväldigande. Den spanske guvernören i Manila bjöd prins Oscar och hans officerare på storslagna fester och middagar. Samtidigt gav sig Stolpe ut på en egen expedition till Marivelesbergen, där han dokumenterade lokalbefolkningen och deras kultur.

Nästa stora anhalt var Bangkok, där den svenske prinsen fick en kunglig välkomstceremoni av kung Chulalongkorns hov. Efter en kort tid i Singapore fortsatte Vanadis mot Indien, men när fartyget anlände till Calcutta i december 1884 lämnade Stolpe expeditionen. Han hade andra planer och gav sig av på en egen resa genom norra Indien och Kashmir för att samla ännu fler föremål.

Vanadis seglade vidare mot Afrika och gjorde stopp i Aden och Massawa, där besättningen fick träffa svenska missionärer. I mars 1885 nådde fartyget Suezkanalen och Port Said. I Alexandria tog prins Oscar och en grupp officerare tillfället i akt att besöka de egyptiska pyramiderna. Sedan fortsatte resan västerut, med ett kort stopp på Malta innan fartyget satte kurs mot Gibraltar.

Efter nästan två år till sjöss och otaliga äventyr återvände Vanadis slutligen till Stockholm den 9 maj 1885. Expeditionen hade resulterat i ovärderliga vetenskapliga upptäckter, och de föremål som Stolpe samlat in visades upp på stora utställningar i Stockholm och Göteborg. Idag finns mycket av det materialet på Etnografiska museet i Stockholm – en påminnelse om en av Sveriges mest betydelsefulla sjöexpeditioner.

Målningen är gjord av den kände svenske marinmålaren Jacob Hägg år 1891. I målningen syns även kadettskeppen Norrköping, Saga och af Chapman.

Postern trycks upp i storleken 40x60 cm på vackert konstpapper.

Bildkälla: Sjöhistoriska museet (Foto: Gunnel Ilonen). 


Anton

549 kr

Carlos

549 kr

Paul

449 kr