Historiehemmet säljer gamla kartor från din ort i form av posters. Att hänga gamla kartor på väggen och lyfta fram sin hembygds historia blir mer och mer populärt i Sverige. Vårt sortiment av kartor sträcker sig från 1600-talet.
Idag har vi 1800 kartor i vårt sortiment, och fler historiska kartor publiceras på vår hemsida kontinuerligt. De historiska kartorna gör sig väldigt vackra på väggen, i ramar av standardmått. Våra kartor trycks på FineArt-papper från det anrika tyska företaget Hahnemühle, som etablerades redan på 1500-talet. Vi kan inte säkert veta, men kanske ritades många av de gamla kartorna i vårt sortiment på papper från samma tillverkare som Historiehemmet idag trycker upp dem på igen.
Många webbutiker säljer endast kartor från större städer, såsom Stockholm och Göteborg. Vi på Historiehemmet älskar lokalhistoria, och därför tycker vi att du ska kunna köpa en karta oavsett om du bor i en större stad, i en mindre stad eller i en by. Om du inte hittar en karta från din ort i vårt ordinarie sortiment, kan du göra en specialbeställning från oss. Då letar vi efter en karta från just din by, oavsett hur liten den är. Ibland hittar vi kartor ända ner på fastighetsnivå. Vi kan ta fram historiska kartor över d in gård till rimliga priser och du får såklart godkänna kartan innan vi trycker upp postern åt dig. Läs mer om specialbeställningar av historiska kartor här.
När du gör en förfrågan om att få en historisk karta upptryckt börjar du med att beställa tjänsten Min Gård för 99 kr. När vi har fått in beställningen börjar vi att leta efter historiska kartor över den gamla gård, den by eller den ort som du önskar en gammal karta över. Vi letar igenom de offentliga arkiv över historiska kartor som finns i Sverige, och i vissa fall i utländska arkiv om vi tror att det kan finnas kartor där (gäller framförallt de delar av Sverige som har tillhört Norge eller Danmark). Vi kan hitta historiska kartor från 1600-talet och fram till ungefär 1980-talet. Alla historiska kartor som vi letar och trycker upp är upprättshovsfria. Vi brukar oftast hitta mellan tre till tio historiska kartor över alla platser i Sverige, men ibland hittar vi uppemot 20 historiska kartor.
När vårt letande över gamla kartor från din ort är klart skickar vi de förslag som vi har hittat till dig via mail. Bland dessa historiska kartor kan det rymmas skifteskartor, sockenkartor, utklipp från större historiska kartor och har du önskat en historisk karta över din gård kan du ibland få förslag på avsöndringar eller hemmansklyvningar av din gamla gård. När du har bestämt dig för en eller flera historiska kartor lägger vi upp dem i webbutiken, och därifrån kan du smidigt och enkelt granska och beställa din historiska karta och betala med Klarna eller med Swish. När du har beställt din historiska karta eller dina historiska kartor trycker vi upp dem och skickar till dig. Från beställning av Min Gård till att du har dina kartor i din hand tar det mellan 7-10 dagar, beroende på hur snabbt du granskar kartorna.
En gammal karta är en uppskattad gåva som passar för alla tillfällen, som julklapp, som födelsedagspresent eller varför inte till din mamma eller pappa på mors dag och fars dag? Självklart passar en gammal karta som en present både till honom och henne. Mottagaren av en historisk karta kommer att kunna spendera timmar med att studera den och ha glädje av dem under många år framöver. Han eller hon kommer att upptäcka nya detaljer varje gång som den historiska kartan studeras. Varför inte prova tjänsten Min Gård när du planerar nästa födelsedagspresent?
Vi älskar lokalhistoria, och har spenderat tusentals timmar i Lantmäteriets och Riksarkivets historiska kartarkiv. Våra kartor är äkta och det enda som vi gör med kartorna är beskärning och att vi digitalt tar bort fula fläckar från de historiska kartorna. Resultatet blir förstklassigt, och något som du kommer att ha stor glädje.
Gamla kartor kan lära oss mycket om vår historia, men också om oss själva. En historisk karta visar hur vägar slingrade sig förr i tiden. En historisk karta kan visa oss vilka städer som var betydelsefulla förr, och vilka som inte var lika betydelsefulla som idag. En gammal karta visar oss vilka brukade marken och en historisk karta kan också visa på hur län, härader och socknar var indelade förr. När man studerar gamla kartor ser man ofta att kyrkor stod i centrum; byar är ofta utmärkta med en kyrkosymbol i gamla kartor. I historiska kartor från nyare tider ser man hur samhällen byggdes runt järnvägsstationer och de gamla kartorna visar hur järnvägen revolutionerade Sverige på många sätt.
Historiska kartor kan också lära oss om hur krig och strider utkämpades. Ofta finns det gamla kartor över platser där strider har utspelat sig. Vill du ha en historisk karta över ett specifikt slag från 1600-talet och senare kan du kontakta Historiehemmet så letar vi upp en gammal karta åt dig.