Fri frakt / Nöjda kunder / Personlig service

Vackra historiska kartor från 1600-talet

|6/10, 2024

Vackra historiska kartor från 1600-talet

Hur skapade man kartor förr?

Anders Bure – svenska kartografins fader

1628 är ett viktigt år i den svenska kartografins historia. Det är nämligen det år som man säger att Lantmäteriet föddes. Den som fick i uppdrag att skapa Lantmäteriet hette Anders Bure, och var matematiker och kartograf. Detta år blev han nämligen utsedd till generalmatematikus, och hade i uppgift att skapa geometriska jordeböcker över fastigheter och utbilda lantmätare i kartritandets konst.

Influenser från utlandet

Anders Bure tog också efter de nya rönen som hade spritt sig i Europa, att man kunde skapa relativt exakta kartor genom att använda sig av triangulering. Det innebar att man delade upp en större yta i trekanter och kunde på så sätt rita ganska exakta kartor inom trekanten som man hade valt ut. Trekantens tre punkter tog man ut genom att titta på landskapet. Ofta fanns det tre kyrktorn som stack upp som man kunde genomföra mätningar mellan. I Norrland, där avstånden mellan kyrktornen var långa, fick man istället bygga upp stenrösen och mäta mellan dess. Kartritandet var alltså i stora delar en matematisk övning, vilket det ju faktiskt är än idag med vår GPS-teknik.

Anders Bures banbrytande kartpedagogik

Nåväl. Tillbaka till Bure. Han var banbrytande på många sätt. Vid denna tid ansågs studier enkom vara läsning av litterära verk. Men Bure ändrade på detta genom att ta med sina lärjungar ut på fältet, så att de själva fick öva på triangulering.

Titta gärna på Bures karta över de norra delarna av Norrland här nedan. Visst är den förvånansvärt exakt?

Vacker handritad historisk karta över Lappland av Ander Bure.


Utsmyckningar i gamla 1600-talskartor

Även om trenden med att smycka ut kartorna med diverse tillhörande djur, människor, sjöodjur och liknande under 1600-talet kanske ebbade ut, så ser man en del kartor där detta finns med. Inte minst i Anders Bures Norrlandskarta.

Jägare i historisk karta över Lappland.
Skepp i historisk karta över Bottenviken.
Varg i historisk karta över Lappland.



Gabriel Thoring – den konstnärlige lantmätaren

Gabriel Thoring är en betydligt mindre känd lantmätare än Anders Bure. Så mycket information finns inte om honom, men han har skildrat stora delar av Närke och Bergslagen i vackra, nästan mystiska, kartor.

Skicklig teknik i kartor från Thoring

När man tittar på Thorings kartor ser man nästan en tredimensionell bild av landskapet, där djupa dalar skickligt övergår till högre kullar och berg bakom vilka skogar gömmer sig.

Kartritaren Gabiel Thorings karriär

Gabriel Thorings lantmätarfullmakt ärvde han av sin far, Johan Persson Thoring efter att han hade avlidit 1666. Men Throing fick under första året ingen lön, utan anmodades vara kvar hos sin lärmästare, arkitekten Nicodemus Tessin d.ä. Tessin var ingen dålig lärmästare. Han var Stockholms första stadsarkitekt och ritade bland annat Drottningholms slott och många andra kända svenska byggnader vid denna tid. Mot slutet av Gabriel Thorings liv och karriär kan man ana en trötthet för yrket. 1702 fick man nämligen erinra honom om att limma fast sina beskrivningar av kartorna vid själva kartorna, eftersom man inte kunde konservera och arkivera lösa beskrivningar. Med så lång erfarenhet borde detta inte ha behövts förklaras för Thoring.

Titta på Thorings vackra karta över Askersund socken nedan. Visst känns det som att man vill kastas ned i kartan och ta sig an de djupa skogspartierna till fots?


Vacker historisk karta över Askersund socken från 1600-talet.


Gårdar på rad i gamla 1600-talskartor

I 1600-talskartor ser man ofta gamla gårdar som ligger på rad, numrerade och protokollförda efter vem som vid tillfället ägde gården. För släktforskare är detta såklart en guldgruva. Eftersom gårdarna ganska ofta fortfarande finns kvar kan man hitta just den gård som sina förfärdrar har bott på.

Här har vi ett exempel över byn Störlinge på Öland, där många gårdar än idag finns kvar.

Utsnitt från historisk karta som visar gårdar på rad.
Moderna historisk karta som visar gårdar på rad.


Köp vackra 1600-talskartor från Historiehemmet

Historiehemmet har många 1600-talskartor i vårt utbud. I sökrutan kan du leta upp kartor över den ort som du är intresserad av. Om du gillar kartan beställer du den, så utlovar vi god service och (oftast) snabb leverans.

Väl mött!