Sveriges okände kung
Historiehemmet |16/04, 2024
Han föddes i Skogstorp utanför Sollentuna år 1875. Den här historien om Sveriges okände kung, Carl Emil Pettersson, tar dock sin början år 1892.
17 år gammal ger han sig av till sjöss för att tjäna flottan. Pettersson tjänade flottan väl, men 1898 valde han att ansluta till det tyska Nya Guinea-kompaniet och seglade jorden runt. Hans arbete bestod framförallt av att hämta arbetskraft till de tyska och europeiska plantagerna. Carl Pettersson hymlade inte med att detta var en typ av slavhandel, då arbetskraften som han hämtade hem knappast hade något att säga till om. Förhandlingarna om arbetskraften skedde med lokala hövdingar, och betalningen i form av tobak, knivar och yxor tog hövdingarna hand om själva. Ibland fick arbetaren en liten summa.
På julafton 1904 gick Carl Petterssons skepp på ett stort korallrev. Besättningen blev räddad och Pettersson hamnade sedermera på Tabaröarna. Pettersson var den enda västerläningen på ön. I ett hus, som en kines hade byggt, bodde han in sig och han sov alltid med sin revolver under kudden och geväret var alltid med när han lämnade huset.
Befarade angrepp från lokalbefolkningen uteblev dock, och han började sakta men säkert umgås med dem istället. Det sägs att hövdingen var förundrad över Petterssons utseende, och framförallt hans skimrande blå ögon som man aldrig hade sett tidigare. Pettersson hade i sin tur ett särledes gott öga till den väldige hövdingen Lamys dotter Singdo och en dag tog han sig mod och frågade hövdingen om han fick ansöka om hennes hjärta. Lamys tänkte och tänkte, och till slut gav han Pettersson tillåtelse att gifta sing med Singdo mot en betalning om fem pund, en summa som Pettersson accepterade utan att pruta.
Så kom det alltså till ett stort bröllop och Carl Emil Pettersson blev prins av Tabaröarna. Tillsammans med Singdo fick han nio barn, och när kung Lamys avled blev Carl Emil Pettersson kung av Tabaröarna. Några av barnen skickade han till Australien för att få skolundervisning.
Under hela sin tid på Tabaröarna drev Carl Pettersson framgångsrikt plantager och sålde kopra till främst Australien. Kopra är frövitan i kokosnötter som man utvinner kokosfett av. Affärerna gick bra och han utökade plantagen till fler öar. Pettersson var av lokalbefolkningen respekterad som en diplomatisk chef som lyssnade på dem, något som torde ha varit ovanligt för västerläningar i ledande ställningar på plantager i Söderhavet.
1922 avled Singdo i barnsängsfeber. Efter en sorgeperiod ville Carl Pettersson nu hitta sig en ny fru, och styrde således kosan hem till Sverige igen för att hitta en kvinna att gifta sig med. Denna gång ville han ha en vit hustru, och med sig tillbaka till Taboraön tog han Jessie Louisa Simpson, av engelsk-svenskt ursprung.