Fri frakt / Nöjda kunder / Personlig service

Nålen i den Öxnevallska höstacken.

|19/05, 2023

Nålen i den Öxnevallska höstacken.

Att leta efter en nål i en höstack är väl ändå något som ingen människa vill göra? Men hur är det om du inte är medveten om att du just har hittat nålen i höstacken, som du inte ens har letat efter?

Vi tar oss tillbaka till år 1718. Platsen är Fredrikstens fästning i Halden. Datumet är 20:e november och kvällsmörkret har sedan länge lagt sig över platsen för skådespelet. Sveriges kung, Karl XII står längst fram i skyttegravarna den här kvällen. Lyckas hans svenska armé inta Fredrikstens fästning är vägen mot Kristiania vidöppen. Det är är ett viktigt slag för svensken om han för en gångs skull ska besegra den förhatliga dansken. Plötsligt brinner en eldsalva av och den svenske konungen segnar ned. Kungen är träffad av ett skott i tinningen. Soldat Nordenstierna är snabbt framme hos Karl XII, men det finns inget som han kan göra. Kungen är stendöd.

Karl XIIs likfärd. Konstnär: Gustaf Cederström

Nordenstierna får se något som verkar blänka intill kungens döda kropp. Det visar sig vara en knapp från en av kungens många uniformer. Knappen är omgjord för att passa i en gevärsmynning. Nordenstierna plockar upp kulan och lägger den i fickan. Han tar med den hem till Deragården utanför Öxnevalla i Västergötland. Nordenstierna känner dock på sig att det vilar en förbannelse över kulan, så han kastar den i ett grustag invid gården. Historien om kulan hade där kunnat bli bortglömd. Men 200 år senare händer något spännande.

Historisk karta över Deragården i Västergötland. Häradsekonomiska kartan 1890-1897

Smedsmästare Carl Hjalmar Andersson befinner sig på Deragården för att hämta grus. Då får han syn på en märklig liten kula, gjord av mässing och fylld med bly. Andersson lämnar den några år senare till Varbergs museum. Sägnen om kulan lever vidare.

Karl XII vid gravöppning 1917

År 2002 utförs en DNA-analys av kulan av DNA-forskarna Marie Allen och Ulf Pettersson vid Uppsala universitet där de jämför DNA på kulan med DNA på Karl XII blodiga handskar. De finner en DNA-profil som matchar kungens DNA, men kan inte med säkerhet fastslå att detta är kulan som Karl XII blev skjuten med då kulan har hanterats av många personer efter 1718 där någon skulle kunna bära på samma DNA-profil som kungen. Sägnen lever vidare.

Historiehemmet har historiska kartor över hela Sverige. Vill du ha en historisk karta över en viss gård eller by kan du enkelt beställa tjänsten Min Gård. Då letar Historiehemmet igenom de digitala arkiven efter kartor över den plats som du önskar. Tjänsten kostar endast 99:-.