Fri frakt / Nöjda kunder / Personlig service

Lakavattnets mysterium

|9/06, 2023

Lakavattnets mysterium

Det är februari 1946. Nio av försvarsmaktens flygplan är på väg till Kalixfors från Halmstad, med mellanlandning i Luleå. Plötsligt dyker, från ingenstans, ett kraftigt snöoväder upp och de nio flygplanen har inget annat val än att försöka flyga igenom det.

Ett av flygplanen lyckas göra en säker landning. Sju av flygplanen nödlandar och hittas så småningom. Men ett av flygplanen, Röd Niklas, är efter att stormen har bedarrat spårlöst försvunnet tillsammans med sina besättningsmän Håkan Hoffberg, Karl Einar Carlsson och Stig Einar Andersson.

Än idag vet ingen med säkerhet vad som hände med Röd Niklas den där söndagen i februari när Hallands flygflottilj skulle ut på ett rutinuppdrag. Men en som tror sig ruva på svaret är amatörhistorikern Henrik OA Barkman.

Enligt Barkman finns tydliga bevis för att planet har krachat eller nödlandat på en myr strax norr om Storåbränna och Lakavattnet i Jämtland. I sina forskningar har Barkman noterat ovanliga förändringar i den myr där han tror att planet ligger. Myrmark förändras väldigt långsamt, men i just denna myrmark verkar något stort ha träffat myren och rört om den så att tillväxt har skapats.

 

  • Platsen där Röd Niklas kan ligga
    Platsen där Röd Niklas kan ligga
  • Storåbränna i Jämtland

Röd Niklas anropade flygledartornet i Optand, Östersund, strax innan det försvann. Förmodligen trodde besättningen då att de befann sig över Junsele, och ville landa på Optand, men i själva verket befann de sig över Hoting. Om man drar en linje mellan Junsele och Optand, och samma linje i samma riktning från Hoting hamnar man i Hotagsfjällen. Besättningen kan helt enkelt ha misstagit sin position. När man flög på 40-talet navigerade man i stor utsträckning genom att titta på terräng och kyrktorn. Att besättningen har misstagit sig är fullt möjligt, enligt Barkman.

Över Hoting har också flygbuller hörts under den aktuella dagen och två kvinnor från Storåbränna rapporterar att de har sett ett mystiskt ljussken vid Stakafjället, i närheten av platsen där Barkman tror att flygplanet har sjunkit ner i myren.

2016 ger sig Henrik OA Barkman iväg på expedition för att leta efter Röd Niklas i myren där han menar att Röd Niklas ligger. Med sig har han ett TV-team från SVT. Med olika metoder försöker Barkman att finna spår efter Röd Niklas. Bland annat sticker han ner en sond, och känner något som mycket väl skulle kunna vara en stabilisator på planet. Några tydliga bevis för att planet faktiskt ligger där finner han inte. Mysteriet fortsätter.

Allt om denna dokumentär kan du läsa om här.

Historiehemmet älskar lokalhistoria, och genom denna nystartade blogg vill vi uppmärksamma historier från Sveriges alla hörn. Besök gärna vår hemsida där vi säljer historiska kartor, historiska tidningar och ger förslag på historiska presenttips. Du kan också ta reda på mer om din gårds historia genom att beställa tjänsten Min gård.