Fri frakt / Nöjda kunder / Personlig service

Hur hittar man gamla kartor?

|29/09, 2024

Hur hittar man gamla kartor?


I de svenska offentliga kartarkiven finns omkring en miljon gamla kartor digitaliserade. Historiehemmet har letat upp historiska kartor åt ungefär 300 kunder, och vi har tittat igenom tusentals kartor. Här är våra bästa tips om du vill hitta en karta över en specifik plats.

1.Hur hittar man gamla kartor i Lantmäteriets arkiv?

I Lantmäteriets historiska arkiv finns det tre sätt att leta upp historiska kartor; via kartnålen i ”Min karta”, via detaljerade kartor och via översiktliga kartor.

Min karta

I Min karta sätter du ut kartnålen på den plats där du vill söka, och då kommer också en länk till det historiska kartmaterial som finns i närheten av kartnålen. Gå igenom den listan, men var medveten om att allt kartmaterial kanske inte dyker upp.

Detaljerade kartor

I stället kan du använda dig av ”detaljerade kartor”. Då klickar du i ditt län, din socken och den gård du är intresserad av. Tänk på att det kan finnas alternativa stavningar på din gård, så titta noga igenom gårdsalternativen. ”Ärlagården” skulle exempelvis kunna heta ”Erlagården”.

Titta i kartmaterialet bland närliggande gårdar

Om du inte hittar namnet på din gård i det detaljerade kartmaterialet kan det vara en idé att titta i det kartmaterial som finns över den närmast liggande gården. Är din gård avstyckad från den kan det finnas kartmaterial i den. Din fastighetsbeteckning ger dig en indikation om vilken gård du ska söka på.

Glöm inte sockenkartor

I de detaljerade kartorna finns också möjlighet att leta efter sockenkartor. Klicka i län, sedan socken och sedan finns det ibland, som gårdsalternativ, att kunna klicka i namnet på socken; exempelvis ”Stjärnorp sn”. Där kan det finnas översiktliga kartor där din gård kan visas.

Översiktliga kartor

Sist men inte minst finns ”översiktliga kartor” som en sökväg. Här klickar du i ditt län, och sedan brukar man kunna filtrera genom att söka på socken, stad eller härad. När man filtrerar ut häraden kan många vackra, detaljerade översiktskartor komma fram.

2. Hur man hittar gamla kartor i universitetsbibliotkekens gemensamma portal.

Universitetsbiblioteken har en gemensam portal där det finns mängder av gamla kartor. 

Skriv in landskap, härad eller socken

Klicka först i att du vill filtrera ut kartor, skriv sedan in det landskap, det härad eller den socken som du är intresserad av. Sedan är det bara att gå igenom kartmaterialet i jakt på just din gård. I den här portalen hittar du sällan gamla gårdskartor, men det finns ofta ett stort antal översiktliga kartor där din gård kan finnas med. Om du har riktigt tur kan du faktiskt hitta gårdskartor i denna portal.


3. Hur man hittar gamla kartor hos Riksarkivet.

När vi letar historiska kartor via Riksarkivet går vi oftast till Riksarkivets specialsök och klickar i Krigsarkivets kart- och ritningssamlingar. Bor du inte på en väldigt speciell gård som i historien har varit viktig i någon typ av militär aktivitet hittar du inga gårdskartor här, men du kan hitta spännande kartor ändå. I Krigsarkivet finns många landskapskartor, lägerplatskartor, en del sjökort över våra kuster och annat spännande.

Bra upplösning i kartorna - men svårare att hitta rätt karta.

Riksarkivets kartsamlingar har inte lika bra sök och filtreringsfunktioner som Lantmäteriet och universitetsbibliotekens portal, utan man får gå in i varje karta för att se om den kan vara intressant. I gengäld är upplösningen på kartorna oftast väldigt bra och man kan gå in på detaljnivå när man zoomar in i kartorna.

4. Hur hittar man gamla kartor i andra arkiv?

Stockholms universitetsbibliotek - Kartrummet

Stockholms universitetsbibliotek har en gedigen samling översiktliga kartor, där bland annat generalstabskartor och häradsekonomiska kartor finns i hög upplösning.

Naturvårdsverkets historiska kartor

Naturvårdsverket släppte 2022 sina stomkartor för allmänheten, i vilka man ofta kan hitta gamla gårdar och byar. Dessa behöver man dock ladda ner för att titta på.

Kartor i Köpenhamns kungliga bibliotek

Bor man i Skåne, Halland eller Blekinge är det väl värt att ta en titta i Köpenhamns kungliga bibliotek, då det finns mycket kartmaterial som rör dessa tre landskap.

Kartor från Stockholmskällan

Bor man i Stockholm kan man hitta kartor via Stadskontorets ”Stockholmskällan”. En väldigt bra tjänst för dig som letar gamla kartor över Stockholm. Dock finns inte speciellt mycket material från andra delar än just Stockholms stad. 

Glöm inte kartor hos Wikimedia Commons

En del kartskatter kan man också hitta hos Wikimedia Commons, speciellt om det är kartor över Sverige som ligger i andra europeiska arkiv. 

Libris har också gamla kartor

Sist men inte minst finns det ett antal kartor via Libris, som man kan ladda ner om PDF-filer.


5. Historiska kartor via tjänsten Min gård.

Vill du att Historiehemmet letar upp historiska kartor över din gård? Beställ då tjänsten ”Min gård” så återkommer vi med en länklista med de gamla kartor som finns över din gård. Ibland hittar vi fem kartor, ibland uppemot tjugo kartor.