Historiska kartor från 1900-talet
Historiehemmet |4/12, 2024
Häradsekonomiska kartan och Generalstabskartan
De två viktigaste 1800-talskartorna, Häradsekonomiska kartan och Generalstabskartan, fasades ut under första halvan av 1900-talet. De sista häradsekonomiska kartorna som publicerades var över Kristianstads län under 1930-talet. Då hade ungefär halva Sveriges yta dokumenterats i en mycket vacker och detaljerad karta från 1850-talet och fram till 1930-talet.
Generalstabskartan dröjde ytterligare ett par årtionden innan den helt fasades ut. Generalstabskartan försvann helt först på 1950-talet.
Gammal karta över Hammenhög i Kristianstads län från 1930-talet.
Flygfotots intåg
Anledningen till att dessa kartor försvann var flygfotots intåg på bred front i Sverige. Även om de första flygfotona i Sverige gjordes redan på 1800-talet var det först på 1930-talet som flygfotot kommersialiserades och spreds över Sverige. I bräschen gick AB Flygfoto, startat av Oscar Liljeqvist (1911-1992). På 1960-talet kartlades hela Sverige genom flygfototekniken, och 1975 kartlades Sverige ytterligare en gång. Från och med 2025, när upphovsrätten på flygbilder från 1975 försvinner, kommer Historiehemmet också att kunna erbjuda våra kunder att köpa dessa.
Historiskt flygfoto från ca. 1960 över Sundsvall.
Militär flygfotoverksamhet
Parallellt med den civila flygfotoutvecklingen utvecklades även den militära flygfotoverksamheten. Detta blev naturligtvis viktigt för de stridande parterna såväl första, men framförallt andra världskriget. Genom flygfototekniken kunde man hitta mål att slå ut på motståndarsidan. Efter andra världskrigets slut köpte det svenska försvaret mycket flygfototeknik från USA.
Tack vare flygfotots intåg kunde världens sista outforskade ytor utforskas.
Gröna kartan - den sista historiska kartan
När Historiehemmet skickar kartförslag till våra kunder som har beställt tjänsten Min gård inkluderar vi alltid den gröna kartan, eller den ekonomiska kartan som den egentligen heter. Den gröna kartan visar mängder av detaljerad information över varje område i Sverige. Den är baserad på flygfototekniken, och började ges ut med början på 1940-talet och fram till 1980-talet när modernare teknik tog över.
Utsnitt från gröna kartan över Borgvattnet i Jämtland.
Digitaliseringen
Genom datorernas tillkomst växte också GIS, eller geografiska informationssystem, fram. Som så ofta var det först inom akademin som man använde GIS, men på 1980-talet kommersialiserades GIS så att fler skulle kunna ta del av det fantastiska med att kunna hantera stora datamängder av kartinformation.
Genom GIS kan vi idag utforma kartor så som vi vill. Genom att mata in data i en dator och koppla det till en karta kan vi tillexempel se öknars utbredning, titta på hur biologin utvecklas i ett område eller varför inte för stadsplanering. Med hjälp av AI kommer vi framtiden att kunna göra ännu mer.