Fri frakt / Nöjda kunder / Personlig service

Historiska kartor från 1700-talet

|4/11, 2024

Historiska kartor från 1700-talet

Sverige kartlades under 1700-talet

Under 1700-talet inträffade framförallt två händelser som fick stor betydelse för den svenska kartografin; storskiftet infördes och landkartor tilläts att tryckas och publiceras.

Storskiftet införs i Sverige

Om man tänker sig det riktigt gamla Sverige tänker man ofta på gamla byar, där husen ligger relativt tätt och i en klunga. Fram till medeltiden såg det så ut. Ägorätten gällde enbart den egna hustomten, och övrig mark odlades gemensamt i byn. Under medeltiden fördelades dock åkerjorden till gårdarna så att alla fick sina andelar jord. Jorden fördelades i små omkringspridda tegar, och när en teg hade odlats upp tillkom fler tegar som skulle fördelas mellan gårdarna. Det innebar ett lapptäcke av många små tegar som inte innebar speciellt effektiv odling. Av den anledningen infördes storskiftet.

Storskiftet på 1700-talet samlade ihop tegarna

Tanken med storskiftet var att man skulle samla ihop tegarna och fördela dem igen för att man inte skulle behöva transportera sig så långt mellan tegarna. Arbetet med storskiftet gick dock långsamt. Samtliga bönder i en by var tvungna att vara överens om storskiftet för att det skulle kunna genomföras. Helst skulle varje gård inte ha mer än fyra skiften äng och fyra skiften åker, men detta uppnåddes sällan.

Kartor från 1700-talets storskiften

Vi som lever i det digitala 2000-talet kan njuta av de vackra storskifteskartorna som skapades och publicerades på 1700-talet. Dessa historiska kartor är ofta väldigt vackra och färggranna. Titta gärna på nedanstående exempel på kartor från 1700-talets storskiften.

Gammal storskifteskarta över Jämtön från 1700-talet.

Gammal storskifteskarta över Dunker från 1700-talet.


Gammal storskifteskarta över Torsås från 1700-talet.

På 1700-talet tilläts tryck och publicering av landkartor

År 1735 fick Lantmäteriet privilegium att trycka och ge ut geografiska kartor över större områden. Man upprättade ett koppartryckeri om den välkände kartografen Georg Biurman blev föreståndare till. Nedan ser du en historisk karta över Stockholm från 1751 som Georg Biurman med kopparstick tog fram.
Historisk karta över Stockholm från 1700-talet.

Genom tjänsten Min gård hjälper vi dig att hitta 1700-talskartor

Utbudet av vackra gamla kartor som härrör från storskiften är gigantiskt, och bor du på en gammal gård finns det stor chans att det finns en sådan gammal karta över din gård. Beställ tjänsten Min gård så letar vi igenom hela det svenska kartarkivet, och ger dig förslag på hur kartorna kan tryckas upp till ett rimligt pris. Vi letar dels kartor från 1700-talet, men självklart även från andra århundraden. Välkommen med din beställning av tjänsten min gård genom att klicka här.