Fri frakt / Nöjda kunder / Personlig service

Från slav till medlem i det svenska hovet. Historien om Gustav Badin.

|23/08, 2024

Från slav till medlem i det svenska hovet. Historien om Gustav Badin.

Om man som modern, måttligt historieintresserad svensk skulle resa tillbaka till 1700-talet och vandra genom Stockholms gator är chansen stor att man hade blivit mäkta överraskad. En mörkhyad hovherre som äger gatorna som om de vore hans egna är knappast det som man först tänker på när man tänker på 1700-talets Stockholm.


Men Gustav Badin var också en spännande man. Han föddes omkring 1750 som slav, troligtvis på den västindiska ön Saint Croix. Han fördes till Europa av den danske baronen och generalguvenören Christian Leberecht von Pröck och som en gåva till den svenska drottningen Lovisa Ulrika och kung Adolf Fredrik kom han sedermera till Sverige och Stockholm 1960.

Gustav Badin - måling av Gustav Lundberg

Rätten att inneha slavar var dock sedan länge avskaffad i Sverige, och när han landsattes hos det svenska kungaparet blev han en fri pojke under uppfostran av det svenska kungaparet. En uppfostran som kom att bli väldigt fri, inspirerad av den tidens idéer. Gustav Badin tilläts tilltala kungabarnen som han själv önskade och hovfolket vittnade om de vilda upptåg som den lille Gustav hittade på. Det är också troligt att Gustav Badin redan tidigt efter ankomst lärde känna Carl Michael Bellman.


Ju äldre han blev, desto mer lugnade han dock ner sig och Gustav Badin utvecklades till att bli en väluppfostrad ung man. Han utbildades i såväl den kristna läran, skådespeleri och även franska. Skådespeleriet fick han möjlighet att visa prov på när han spelade huvudrollen i Arlequin Sauvage, pjäsen om hur den ädle vilden möter civilisationen.


1782, när Lovisa Ulrika dog, fick Gustav Badin två gårdar av Gustav III. En belägen i Uppland och en i Södermanland. Samtidigt fick han pension av hovet. Gustav Badin gifte sig två gånger, men fick aldrig några barn. Åtminstone inga levande. 1784 fick han dock en dödfödd dotter med sin första fru, Elisabeth Svart.


Gustav Badin dog fattig 1822 och begravdes i en fattiggrav som man än idag inte har lyckats lokalisera. 2023 restes en sten över hans minne, invigd av kronprinsessan Victoria. Gusav Badin förde anteckningar över sitt liv och sina iakttagelser i en anteckningsbok som finns bevarad.

Gustav Badins anteckningsbok.