Fri frakt / Nöjda kunder / Personlig service

Den sista offentliga avrättningen i Sverige.

|12/11, 2023

Den sista offentliga avrättningen i Sverige.

Vi svenskar ser genom historien oss gärna som en humanitär stormakt. Genom diplomati och taktkänsla har vi genom åren spelat en stor roll i att medla i världens konflikter. Vi är också en förlåtande nation, som gärna tar den svages parti och visar förståelse för såväl beteenden och kulturer som är annorlunda vår egen.



Gustav Hjert
Konrad Tector


Så har det såklart inte alltid vara. i ser gärna år 1921 som demokratins födelse i Sverige, året då kvinnor äntligen fick möjligheten att påverka landets riktning genom att få deltaga i demokratiska val. Samma år skedde en annan demokratireform. Dödsstraffet avskaffades. Den sista personen att bli avrättad i Sverige var Alfred Ander, som på Långholmen misste sitt liv genom giljotinen.

Avrättningen av Ander var dock inte offentlig. De sista offentliga avrättningarna skedde nämligen på två platser fredagen den 18:e maj år 1876; dels på Lidamon utanför Malmköping och dels vid Stenkumla strax utanför Visby.

Kvällen innan, klockan 18:00, erhöll mördaren Konrad Tector nattvarden. På orgeln spelades musik och där fanns också sång. Fångpredikanten Westöö höll ett gripande tal för de 150 personer som på fängelset hade samlats för att följa ceremonin. På morgonen efter avgick mördarens sista resa mot Stenkumla galgbacke. Hans ögon var förbundna. Han var blek, mager, slö och hade en fånig blick. I handen höll han krampaktigt i en blomsterbukett. Omkring 1100 människor fanns på plats för att bevittna avrättningen, varav 400 man utgjorde den spetsgård som skulle göra mördaren fri efter avrättningens verkställande.

Efter prästens "Fader vår" skulle Tectors avrättning verkställas. Det blev en blodig historia. Först på tredje försöket lyckades Bödeln avlägsna Tectors huvud från kroppen.

I en annan del av Sverige, på Lidamon utanför Malmköping, skedde samtidigt avrättningen av Tectors kompanjon Gustav Hjert. I sedvanlig ordning hade han erhållit nattvarden dagen innan. Hans resa från Stockholm hade börjat redan kl. 04:15 på morgonen och på Lidamon var förberedelserna klara. Hjert var till skillnad från Tector lugn. Han gick med stadiga steg fram till avrättningsplatsen. Efter att ha fått välsignelsen omfamnade och kysste han pastor Hellstedt, för att sedan självmant lägga sig över stupstocken. Därefter var processen kort, och hans liv slut. 2000 personer bevittnade denna av två sista offentliga avrättningarna i Sverige.

Vad var då Tectors och Hjerts brott?

Båda hade levt ett liv fyllt med brottslighet. Rån och inbrott var vardag. När deras vägar korsades på Långholmen kom de överens om att eter frigivning råna postdilligensen utanför Malmköping för att få pengar till att resa över Atlanten och ett nytt liv i USA. Efter att ha spenderat några nätter kring gårdar omkring Malmköping var det så dags. Men de tog fel dilligens, och istället för att råna postdilligensen gav de sig på ingenjör Upmarks ekipage och mördade honom och hans kusk. Några pengar kom de inte åt. Därefter följde en flykt från lagens långa arm runt stora delar av Sverige innan de slutligen blev infångade på Liljeholmens respektive Södertälje station. Den långa historien har kan du läsa här.

Visste du att 500.000 svenskar idag bor nära en galgbacke? Dessa galgbackar finns ofta dokumenterade i historiska kartor från dessa platser där man kan se detaljer om områdena kring dessa. Vill du att Historiehemmet ska leta upp historiska kartor över en gammal gård, eller varför inte en galgbacke? Beställ då tjänsten Min Gård så letar vi upp det som finns över platsen.
 

Galgbackar finns ofta med i gamla kartor. Denna galgbacke finns utanför Ljungbytorp, Skövde.

Källor:
Nya Dagstelegrafen 18760519
Text skriven av Hans Högman (http://www.hhogman.se/brott_hjert-tector.htm)
Statistiska centralbyrån