FRI FRAKT på beställningar över 400 kr.
Historiehemmet gör nytryck av historiska kartor från hela Sverige. Vi har ett stort sortiment av historiska kartor, och vi fyller hela tiden på med fler. Se till exempel vårt stora utbud av historiska kartor över Stockholm eller vårt stora sortiment av historiska landskapskartor med städer.
Om du i vårt ordinarie sortiment inte hittar en historisk karta som är rätt för dig kan du alltid använda dig av Historiehemmets tjänst "Specialbeställd karta". Den prisvärda tjänsten innebär att Historiehemmet letar upp de historiska kartor som finns över ett visst område. Du får sedan en sammanställning över de historiska kartorna i ett mail och förslag på hur de kan tryckas upp. Tjänsten passar speciellt bra för dig som vill ha en historisk karta över en gammal gård eller by i Sverige. Ibland hittar Historiehemmet ett femtontal historiska kartor, och ibland färre. Du väljer sedan själv vilken eller vilka historiska kartor som du vill få upptryckta av Historiehemmet.
Historiska kartor i historien.
Sedan urminnes tider har människan haft ett behov av att orientera sig. När den första historiska kartan uppkom tvistar forskarna om. En del hävdar att en mellan 32500 - 38000 år gammal inristning i en mammuttand skulle kunna vara en historisk karta. Den första historiska karta som man med säkerhet kan definiera som just en karta tillverkades ungefär 600 år f. Kr i Babylonien och i denna karta sattes såklart Babylonien i centrum.
Först 150 år e. Kr. började man i det antika Grekland strukturerat framställa kartor så som vi känner kartor idag. Orter och tabeller sattes ut i de historiska kartorna. Scatinavia, namnet på Skandinavien, nämns vid denna tid för första gången i en historisk karta.
Boktryckarkonstens intåg på 1400 och 1500-talet revolutionerade även spridningen av kartor. Nu kunde kartorna spridas till fler. I Sveriges arkiv över historiska tider är det också från runt denna tid som de äldsta kartorna finns bevarade.
Sverige har bland de största arkiven av historiska kartor. Ända sedan 1628 har vi i Sverige haft organiserad lantmäteriverksamhet, och väldigt många av de historiska kartorna från denna tid finns bevarade.
Hjärtat hos Historiehemmet klappat för alla historiska kartor, men kanske särskilt för de historiska kartserien "Häradsekonomiska kartan" Denna historiska karta från mitten av 1800-talet till första halvan av 1900-talet är väldigt detaljrik och innehåller många detaljer. Dessa historiska kartor kan man sitta i timmar och studera. Här nedan hittar du några exempel på denna typ av historiska kartor. Klicka på de historiska kartorna för att komma till dem.
Några andra väldigt vackra historiska kartor är de kartor som lantmätaren Gabriel Thoring lät framställa i slutet av 1600-talet över stora delar av Närke och Bergslagen. Gabriel Thoring kallas också för den "konstnärlige lantmätaren", och det förstår man när man tittar i hans historiska kartor. De historiska kartorna ser nästan tredimensionella ut, med berg som böljar upp ur kartan och byar och gamla gårdar insprängda bland dessa. Handritade historiska kartor gjorda av Gabriel Thoring hittar du exempel på nedan. Sök på "Gabriel Thoring" för att få fram samtliga.
Produkten har blivit tillagd i varukorgen